Geschiedenis Glorieuxpark
Het park en de tuinen zijn met veel ambitie ontworpen en aangelegd door tuinarchitect Jules Buyssens (1872-1958). Het lommerrijke park kent prachtige zichtlijnen vanuit De Burgh over de tuin naar het achterliggende bos. De grote landschappelijke vijver heeft twee eilandjes. Bij de aanleg van de vijver is gebruik gemaakt van de omgrachting van de oude Burgh.
Huize de Burgh
‘Huize de Burgh’ werd ontworpen door architect Jos Cuypers en in 1912 gebouwd voor de familie Smits van Oyen. In 1936 kocht de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid dit landhuis als nazorgverblijf voor psychiatrische patiënten. Door het toenemende aantal patiënten werd het park in 1946 uitgebreid met een klooster, een keuken en de St. Josephkapel. Tot in de jaren tachtig hielden de zusters zich bezig met zorg, maar door de vergrijzing hebben de zusters inmiddels zelf hulp nodig. In 1982 ontstond het eerste kloosterverzorgingshuis op de St. Josephburgh, het Glorieuxpark van nu.
De huidige organisaties op Glorieuxpark zijn ontstaan vanuit de Congregatie van Zusters van Barmhartigheid, die in 1845 gesticht is door Stefaan Modest Glorieux (1802 – 1872).